Vattengympa i Köping

Mitt Västmanland - Tolv vattengympadeltagareDagens bassäng innehöll endast 12 mot normalt 15 deltagare. Foto: Ola Kågenäs
Textstorlek:

Vår strokeförening har två olika vattengympagrupper igång, en vid lasarettet i Köping och en vid Ekbacksbadet i Arboga. Den 20 november gjorde jag ett studiebesök vid Köpingsgruppens vattengympapass i lasarettets varmbassäng.

Bassängen innehöll ett knappt 15-tal personer när jag kom in med kameran och de genomförde ett lagom ansträngande pass med sin gympaledare, Christina ”Kicki” Schill, stod vid bassängkanten och visade vilka rörelser som deltagarna skulle göra. Tanken är att var och en gör rörelserna efter bästa förmåga utifrån sitt eget tillstånd/skada.

Eftersom landstinget inte längre anser sig kunna hålla med vattengympaledare så har gruppen i Köping endast ett pass i veckan mot tidigare två. Landstingets syn på det hela är att de olika grupperna med olika handikapp själva ska hålla med utbildade ledare, något som har påverkat de olika grupperna negativt. Föreningarna är ju inga bolag och har oftast dålig ekonomi, vilket gör att det kan vara svårt för flera av dem att bekosta externa ledare. Jag tror att jag talar för flera personer bland funktionshindrade och pensionärsorganisationer om jag uttrycker ett önskemål att Köpings kommun vid en eventuell nybyggnation av badhus i kommunen tar hänsyn till dessa grupper. Jag skulle önska att de även bygger en rehab-bassäng och då gärna har anställda sjukgymnaster som kan agera ledare för de olika grupperna. Det är nog något många fler än jag drömmer om.

 

Text: Ola Kågenäs